Една от 8 беше част от обществен форум

Автор:
29/11/2023
мин за четене

На 24 ноември 2023 г., фондация "Една от 8" взе участие в Обществения форум „Националният план за борба с рака - Да спуснем бариера пред болестта“, който се проведе в хотел „Hyatt Regency Sofia“, гр. София. Тема на форума беше въвеждането в изпълнение на Националния план за борба с рака, с акцент върху прецизната диагностика и ефективното лечение на онкологичните заболявания.

Гергана Богданова, управител на фондация "Една от 8", беше участник в панела „Прецизната диагностика – задължително изискване за ефективното лечение на онкологичните заболявания“. В своето изказване тя акцентира върху редица проблеми и трудности, с които се сблъскват пациентите с онкологични заболявания в България:

  • Липсата на достатъчно информация за пътя на пациента – много пациенти не са добре информирани за етапите на диагностициране и лечение, което води до несигурност и стрес.
  • Недостатъчен контрол върху спазването на утвърдените стандарти за прецизна диагностика – липсата на адекватен контрол може да доведе до неточни и забавени диагнози.
  • Пълно отсъствие на психо-емоционална подкрепа – пациентите често не получават необходимата психо-емоционална помощ, която е изключително важна за успешното лечение и възстановяване.

Форумът беше организиран от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), European Cancer Patient Coalition и Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ-София) под егидата на Министерство на здравеопазването на Република България.

Повече информация за събитието можете да намерите на официалния сайт на форума: https://ecpc.oncobg.info/

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.