Превенцията възможна?

Ракът на гърдата е най-често диагностицираното онкологично заболяване в света, но открит навреме, той е лечим в 92 % от случаите. Редовните прегледи при специалист (акушер-гинеколог, хирург или специалист образна диагностика) са единственият начин за ранна диагностика на рака на гърдата, когато лечението може да бъде по-малко агресивно и максимално ефективно.

Промоция на здравето

Грижата за здравето може да намали риска от развитие на определени заболявания като сърдечно-съдови болести, инсулт и някои видове рак.

Хранете се здравословно

Това, което ядете, е тясно свързано с вашето здраве. Балансираното хранене има много предимства. Като избирате по-здравословна храна, можете да предотвратите или лекувате някои състояния. Те включват сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Здравословната диета може да ви помогне да отслабнете и да намалите холестерола си. Обърнете се към вашия личен лекар за съвет за най-добрата за вас диета.

Бъдете физически активни

Редовната физическа активност може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт, диабет и рак на дебелото черво. Може да помогне за лечение на депресия, остеопороза и високо кръвно налягане. Рутинните упражнения могат да ви накарат да се почувствате по-добре и да поддържате теглото си под контрол. Опитайте се да бъдете активни от 30 до 60 минути около 5 пъти седмично. Запомнете, каквото и да е количество упражнения е по-добре от никакви.

Поддържайте теглото си в норма

Наднорменото тегло увеличава риска от някои здравословни състояния като: високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, някои видове рак, заболяване на жлъчния мехур. Често срещан проблем е артритът в носещите тежестта стави, като гръбнака, бедрата или коленете. Посъветвайте с вашия личен лекар, ако сте с наднормено тегло.

Защитете кожата си

Неправилното и прекомерно излагане на слънце е свързано с възможност от развитие на рак на кожата. Най-добре е да ограничите времето, прекарано на слънце. Не забравяйте да носите защитно облекло и шапка с UV- филтър, когато сте навън. Използвайте слънцезащитен крем през цялата година върху откритите части на тялото, като лицето и ръцете. Изберете широкоспектърен слънцезащитен крем, който блокира UVA и UVB лъчите с минимум защитен фактор - SPF 15. Избягвайте солариумите.

Практикувайте безопасен секс

Използвайте защита за предотвратяване на полово предавани болести. Презервативите са най-ефективната форма на превенция на голяма част от тези заболявания. Говорете с вашия лекар, ако трябва да се изследвате за полово предавани болести.

Откажете цигарите

Пушенето и употребата на тютюн са вредни навици. Те могат да причинят сърдечни заболявания и рак на устата, на гърлото или на белия дроб. Те също са водещи фактори за емфизем и хронична обструктивна белодробна болест (COPD).

Ограничете употребата на алкохол

Хората на законова възраст за употреба на алкохол могат да изберат да не пият или да пият умерено, като ограничат приема до 2 напитки или по-малко на ден за мъжете и 1 питие или по-малко на ден за жените. Едно питие се равнява на 350 мл. бира, 150 мл.вино или 50 мл. твърд алкохол. Твърде големите количества алкохол могат да увредят черния дроб. Могат да причинят някои видове рак, като рак на гърлото, на черния дроб или на панкреаса. Злоупотребата с алкохол също допринася за смъртните случаи при автомобилни катастрофи, убийства и самоубийства.

Кога и как да преглеждаме гърдите си?

Самопреглед на гърдите

Самопрегледът е най-достъпният начин за наблюдение, чрез който можете да проверите сами гърдите си за ранни признаци на рак на млечната жлеза. След навършване на 20 години всяка жена трябва да прави ежемесечен самопреглед на гърдите си. Най-подходящият период за самоизследване на гърдите е 14-ят ден от началото на месечната ви менструацията или това е първата седмица след приключване на менструалния цикъл. При жените в менопауза, самопрегледът трябва да се извършва приблизително на една и съща дата всеки месец.

Стъпка 1: Оглед

Оглед на гърдите

Това е много важна част от самопроверката на гърдите, тъй като при някои видове рак на гърдата първите признаци са визуални, като кожни промени, промяна във формата, изменение на зърната, потъмняване на кожата или образуване на корички по зърното в следствие на секреция.

Оглед на бельото

Необходимо е щателно да огледате вътрешната страна на сутиена си след свалянето му за следи от кръвениста, зеленикава, жълтеникава или кафеникава секреция.

Илюстрация за самопреглед на гърди

Оглед пред огледалото

Застанете пред огледалото последователно в показаните по-горе позиции и огледайте добре двете си гъди. Обърнете внимание на формата, очертанията на всяка гърда за наличие на подутина, набръчкване накожата, зачервявания или промени на зърното.

Стъпка 2: Палпация или опипване

С палпацията можете да усетите настъпили промени, които не са обичайни за структурата на вашите гърди. Това може да е бучка, удебелена област или нещо, което чувствате напълно различно, от която и да е друга област в гърдите ви.

Илюстрация за самопреглед на гърдиИлюстрация за самопреглед на гърди

Палпация в изправено положение

Много жени предпочитат да правят самопреглед в изправено положение, докато са под душа, тъй като дланите са мокри и с помощта на малко сапун се плъзгат по лесно по кожата. Застанете в показаната по-горе позиция. С долната повърхност на пръстите започнете да опипвате гърдата, отначало с лек натиск, като постепенно го увеличавайте. Опипайте гърдата в кръг, нагоре-надолу и с клиновидни движения. Правете това всеки път по един и същи начин, проверете цялата зона на гърдата и запомнете усещането от месец на месец. Използвайте лявата ръка, за да прегледате дясната гърда и дясната за лявата.

Палпация в легнало положение

Легнете на твърда плоска повърхност, поставете възглавница под едното рамо и поставете едната си ръка под тила. С възглавничките на трите средни пръста на свободната ръка опипайте цялата гърда, включително зърното и подмишницата. Обърнете внимание за бучки и уплътнения. За установяване състоянието на лимфните възли се опипва със срещуположната ръка, като мишницата остава леко сгъната. Обърнете внимание за наличието на уплътнение или бучка.

При какви симптоми трябва да потърсим специалист?

Трябва да се консултирате със специалист, ако забележите някои от следните промени в гърдите си:

Уплътнение по кожата на гърдата или в самата нея
Вдлъбнатина
Коричка на зърното
Зачервяване или парене
Необичаен секрет от зърното
Възпалена кожа
Снимка на лимони в кора за яйца
Подутина
Изпъкнала вена
Хлътнало зърно
Промяна в размера/формата на гърдата
“Портокалова кожа”
Твърда бучка

Имайте предвид, че преди да бъдат диагностицирани, по-голямата част от жените нямат изявени симптоми, затова не бива да пропускате годишния мамологичен преглед, въпреки липсата на оплаквания.

Какво да очакваме от прегледа при специалист?

Лекар разговарящ по телефонаЛекар със синя маска разговарящ с пациентПалпация на женски гърди

Кога е подходящо

Важно е освен ежемесечния самопреглед, минимум веднъж годишно да посещавате и мамолог.

Комплексният преглед включва клинично изследване на гърдите (оглед и палпация) и образно изследване.

Най-подходящото време за извършване на прегледа е между 5-ия и 10-ия ден от началото на менструацият (първите „чисти“ дни от месечния цикъл). При наличие на оплаквания прегледябва да се планира възможно най-скоро, без съображения за месечния цикъл.

Лекар разговарящ по телефона

Оглед от специалиста

Преди да започне прегледът, специалистът ще ви зададе няколко ключови въпроси, касаещи вашата възраст, менструация, фамилна обремененост, както и дали имате оплаквания.

Изследването започва с оглед на гърдите, като специалистът обръща внимание на симетричност, форма, размери, релеф на кожата, както и наличие на подутини или хлътвания. Огледът се осъществява последователно с пуснати и вдигнати ръце.

Лекар със синя маска разговарящ с пациент

Палпация (опипване)

След огледа, специалистът преминава към палпация (опипване). Чрез палпацията се уточняват консистенцията и еластичността на гърдите, тяхната подвижност, както и наличието/отсъствието на различни формации. Изследването се извършва системно и последователно по квадранти на гърдата, а след това се преминава към подмишниците и ямката над ключицата.

Палпация на женски гърди

Клинични изследвания

След приключване на огледа и палпацията на гърдите, се пристъпва към избрания метод за образно изследване – ехомамография, мамография или ядрено магнитен резонанс (ЯМР).

Прегледът при специалист ще ви отнеме около 30 минути в зависимост от метода за образно изследване. В случай, че ви правят ехомамография или мамография, ще разберете резултата на момента, а в случай, че се прави ЯМР – в следващите дни, в зависимост от натовареността на медицинското заведение, което сте избрали.

Лекар извършващ преглед

Видове образни изследвания на гърди

Използват се три основни метода за образно изследване на гърди

Ехомамография

Ехомамографията, наричана също ехография или ултазвук, е неинвазивен и безопасен метод за диагностика на промените в структурата на жлезите, при който изображенията се получават чрез звукови вълни. Чрез този метод могат да се отдиференцират доброкачествени от злокачествени образувания. Ехомамографията е подходяща и за жени в детеродна възраст поради липсата на радиационно лъчение. Има важно значение най-вече във възрастта до 40 години, когато не се препоръчва мамография. При жени над 40 годишна възраст е препоръчително освен ежегодната ехомамография през две години, да се прави и мамография. По време на изследването е необходимо да свалите дрехите си до кръста. То се извършва в легнало положение, по гръб, а ръцете се поставят под главата. По време на прегледа специалистът ще провери както двете ви гърди, така и подмишниците за наличие на увеличени лимфни възли. Върху кожата се поставя гел и гърдите се оглеждат на малки зони с помощта на сонда, наречена трансдюсер. Където е необходимо, зоните се заснемат. Продължителността на изследването е около 15 мин. Резултатите са готови веднага. В зависимост от находката, лекарят може да препоръча съответни допълнителни изследвания и в какъв срок да се проведат те. След ехографията, можете да възобновите нормалните си дейности, включително шофиране.

Мамография

Тя е метод, при който чрез ниско рентгеново лъчение се изобразяват структурите на гърдата. Мамографията е първи избор за диагностика при жени над 4о годишна възраст, като е препоръчително изследването да се повтаря през две години. Мамографиите се извършват от лаборант, обучен за работа с мамографското оборудване, а след това лекар рентгенолог, ще изследва/разчете изображенията за аномалии или тумори.
Препоръчително е в деня на изследването да не използвате дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения рентгенов образ. По време на изследването е необходимо да свалите дрехите си до кръста, както и накитите си. След като застанете пред апарата за мамография лаборантът ще постави всяка една от гърдите ви между две плоскости и ще ги притисне чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди, за да направи рентгеновите снимки (две проекции) на млечната жлеза.
След като са готови първите снимки, лекарят рентгенолог ще ги разчете и ще прецени дали при вас се налага допълнителна снимка. Ако такива не са необходими, лекарят ще ви даде директно медицинското заключение и снимките от изследването.
Мамографията отнема 10-15 минути. След като тестът приключи, веднага можете да възобновите нормалните си дейности, включително шофиране.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на гърди

Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) е неинвазивен за образна диагностика, която използва магнитни и радиовълни за генериране на много детайлни изображения на гръдната тъкан без да ви излага на йонизиращо лъчение.
Обикновено не се използва за рутинно изследване, но може да бъде назначен при жени с висок риск от рак на гърдата, както и при жени с поставени импланти или при суспектна от мамография формация.
Ако са ви препоръчали ЯМР на гърдата е важно да го планирате близо до началото на менструалния цикъл, ако сте в пременопауза. Това е така защото точността на ЯМР може да бъде повлияна от флуктуацията на хормоните по време на цикъла. Някои медицински заведения предпочитат да планират ЯМР между 7-ия и 14-ия ден от цикъла.
Фокусът на сканирането ще бъде върху гърдите, но цялото ви тяло ще влезе в тръбата на апарата, затова споделете на лекаря, ако имате клаустрофобия или изпитвате безпокойство в затворени пространства. Ако е необходимо лекарят може да предпише леко успокоително, за да ви помогне да се отпуснете.
ЯМР се извършват от технолог, обучен за работа с оборудването, а след това лекар рентгенолог, изследва/разчита изображенията за аномалии или тумори.

Преди началото на изследването ще бъдете помолени да попълните формуляр за съгласие и въпросник за медицинска история. В стая за прегледи технологът или медицинската сестра ще прегледат Вашата медицинска история, ще попита за алергии и ще провери сърдечната честота, температурата и кръвното налягане. Тъй като ЯМР използва мощни магнити трябва да уведомите персонала за всички метални предмети които може да имате в или върху тялото си. (Изкуствените стави, скоби за мозъчна аневризма и изкуствените сърдечни клапи се считат за безопасни, но други могат да бъдат проблемни). Ако планирате да вземете леко успокоително споделете с медицинското лице. (Обикновено отнема между 20 и 40 минути, за да почувствате седативния ефект.)
След като се преоблечете в болнична престилка ще бъдете настанени на масата за ЯМР, която се плъзга извън камера подобна на тръба. Ще легнете с лицето надолу с гърдите поставени в кухи вдлъбнатини на масата в които се помещават намотки с форма на понички които действат като приемници на сигнал за процеса на изобразяване. Ръцете ще бъдат поставени над главата, а лицето ще лежи в подплатената люлка за лице на масата подобно на дупката в масата за масаж.
По време на сканирането ще бъдете сама в стаята, докато технолога ще управлява апаратурата от съседното помещение, като ще поддържа комуникация с вас чрез

двупосочния високоговорител. По време на сканирането, устройството издава силни шумове докато магнитът се включва и изключва заснемайки изображения. Ще трябва да останете максимално неподвижни докато се извършва сканирането. Кажете на технолога, ако трябва да се преместите или да направите почивка.
След като ЯМР изображенията бъдат одобрени от технолога те се изпращат на рентгенолог за преглед и интерпретация. Копие от сканирането заедно с доклада на рентгенолога ще получите обикновено в рамките на един до два работни дни.
Времето за сканиране с ЯМР ще отнеме около 30 минути.
След като тестът приключи, ако не сте взела успокоително веднага можете да възобновите нормалните си дейности, включително шофиране. Ако сте взели успокоително предварително уговорете някой да Ви закара обратно в къщи или ползвайте обществен транспорт.

Какво се поема от НЗОК?

Жени под 30 год.
Мануално изследване на гърди
- ежегодно
ежегодно
Жени от 30 до 50 год.
Ехографско изследване на гърди
- веднъж на 2 години
веднъж на 2 години
Жени от 30 до 40 год.
Преглед от акушер-гинеколог с гинекологичен статуа с вземане на материал за цитонамазка
- ежегодно, а след 2 негативни цитонамазки - веднъж на 3 години
ежегодно, а след 2 негативни цитонамазки - веднъж на 3 години
Жени от 50 до 69 год.
Мамография на гърди
- ежегодно, а след 2 негативни цитонамазки - веднъж на 3 години
веднъж на 2 години

Кои са рисковите фактори?

Според данни на Световната здравна организация приблизително половината от случаите на рак на гърдата са установени при жени, които нямат идентифициран рисков фактор, освен пол (жени) и възраст (над 40 години). Като основни фактори, повишаващи риска от рак на гърдата се посочват:

Напредналата възраст

Рискът от рак на гърдата нараства с възрастта. Повечето видове рак на гърдата се диагностицират след 50-годишна възраст, но все по-често с това заболяване биват диагностицирани и жени под 30 год.

Генетични мутации

Жените, които имат наследени промени (мутации) на определени гени, като BRCA1, BRCA2 и PALB2, са изложени на по-висок риск от рак на гърдата и рак на яйчниците.

Наднормено тегло

Жените с наднормено тегло или затлъстяване имат по-висок риск от рак на гърдата, отколкото тези със здравословно тегло.

Прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене

Проучванията показват, че рискът от рак на гърдата при жената се увеличава при прекомерна употреба на алкохол. и тютюнопушене

Фамилна анамнеза

Фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците. Рискът за развитие на рак на гърдата е по-висок, ако имате майка, сестра или дъщеря (роднина от първа степен), които са имали рак на гърдата или на яйчниците. Наличието на роднина (от първа степен) от мъжки пол с рак на гърдата също повишава риска.

Репродуктивна история

Започването на менструация преди 12-годишна възраст и началото на менопаузата след 55-годишна възраст излагат жените на въздействието на определени хормони по-дълго, повишавайки риска от рак на гърдата. Първа бременност след 30-годишна възраст, липсата на кърмене и липсата на пълна бременност също може да повиши риска от рак на гърдата.

Употреба на постменопаузална хормонална терапия

Някои форми на хормонозаместителна терапия (тези, които включват естроген и прогестерон), приемани по време на менопаузата, могат да повишат риска от рак на гърдата, когато се приемат повече от пет години. Установено е също, че някои орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета) повишават риска от рак на гърдата.

Излагане на радиация

Жените, които са преминали лъчетерапия на гръдния кош или гърдите (например лечение на лимфом на Ходжкин) преди навършване на 30-годишна възраст, имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата по-късно в живота си.

Други фактори

Изследванията показват, че други фактори като излагане на канцерогенни химикали, и промени в хормоналния баланс, дължащи се на работа на нощни смени, също могат да увеличат риска от рак на гърдата.

Ела и се прегледай

Ние вярваме, че информацията, редовните прегледи при специалист и сериозното отношение към диагнозата и лечението са най-добрият начин, ние жените, да се погрижим за себе си.
От 2018 г. пътуваме с из цялата страна с програмата „Ела и се прегледай“ и предлагаме на всички желаещи безплатни ехографски прегледи от водещ специалист в областта.
Следете нашата Facebook страница ЕДНА ОТ 8, за да разберете кой е следващият град, в който нашият екип ще преглежда и запишете своя час.

Розовия кемпер на Една от 8

48

посетени града

10 088

предоставени прегледи
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.