Една от 8 на среща с европейския комисар по здравеопазване

Автор:
7/11/2023
мин за четене

На 7 ноември 2023 г. управителят на фондация "Една от 8", Гергана Богданова, участва в срещата с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакиду. Срещата се проведе в София и бе част от работното посещение на комисаря в България. На нея бяха поканени представители на пациентското движение в България, за да обсъдят ключови здравни теми, свързани с онкологичната грижа.

По време на срещата се обсъдиха редица важни въпроси, сред които:

  • Задействане прилагането на Националния антираков план – необходимостта от ускорено изпълнение на плана за подобряване на грижите за онкологичните пациенти.
  • Стартиране на национални скринингови програми – необходимостта от изпълнение и осигуряване на качество при ранната диагностика на рака.
  • Дигитализирани обобщени данни за онкологичните пациенти – важността на събирането и анализирането на данни за подобряване на лечението.
  • Спазване на стандартите за качество на здравните грижи – необходимостта от стриктно спазване на установените стандарти.
  • Биомаркери за прецизна диагностика – използването на съвременни методи за точна диагностика на раковите заболявания.
  • Липса на палиативни грижи – необходимостта от подобряване на грижите за пациентите след поставяне на диагнозата.
  • Финансова дискриминация на хората с онкологична диагноза – борба с финансовите трудности, които пациентите срещат.

Комисар Стела Кириакиду бе на работно посещение в България, организирано от Представителството на Европейската комисия (ЕК). В рамките на визитата си тя се срещна с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с когото обсъдиха сътрудничеството по приоритетни въпроси от Европейския здравен съюз, включително Европейския план за борба с рака и всеобхватния подход на ЕС към психичното здраве.

Нашата среща с г-жа Кириакиду бе част от програмата на комисаря за среща с представители на неправителствени организации, работещи в сферата на борбата с онкологичните заболявания. Целта на тези срещи бе да се обсъдят възможностите за подобряване на грижите за пациентите и внедряване на нови стратегии и политики в здравеопазването.

Всички участници в срещата изразиха убеждението, че гласът на пациентите и гражданите трябва да бъде чут, когато се обсъждат въпроси, свързани с тяхното здраве. Участието на фондация "Една от 8" в тази среща подчертава ангажимента на организацията към подобряване на качеството на живот на жените с рак на гърдата и техните близки.

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.