Една от 8 взе участие в кръгла маса

Автор:
20/3/2024
мин за четене

На 19 март 2024, фондация "Една от8" взе участие в кръгла маса, свързана с представянето на Европейския манифест за рака за 2024 година на Европейската организация за борба с рака. Манифестът има за цел да ускориизпълнението на Европейския план за борба с рака, като въведе ранна диагностикана онкозаболяванията, елиминира рака, свързан с HPV и вируса на хепатит Б, и дапомогне за преодоляване на кадровата криза в здравеопазването. От страна на"Една от 8" в дискусията участваха Гергана Богданова и Жечка Илиева.Те споделиха своя опит и становища относно проблемите и предизвикателствата,пред които са изправени пациентите с онкологични заболявания в България.

 

Събитието се проведе под патронажа на народнияпредставител Росица Василева Пандова-Йовкова, депутат от ПП - ДБ и член наЗдравната комисия към Народното събрание. Ко-модератор на срещата бе доц. д-р Желязко Арабаджиев, член на Управителния съвет на Изследователската мисия на ЕС за борба с рака. На кръглата маса присъстваха различни заинтересовани страни вздравеопазването от България и Европа, включително и специалният гост г-н Майк Мориси, председател на Европейската организация за борба с рака.

 

Основните акценти от срещата:

·        Липсата на национални скрининговипрограми, които да водят до ранна и своевременна диагностика.

·        Ниското ваксинално покритие срещуHPV-свързания рак в България и необходимите мерки, които трябва да сепредприемат.

·        Липсата на кадри вздравеопазването, което ще се задълбочи през следващите години, ако не севземат мерки.

Фондация "Една от 8" се присъединикъм апела за ускорение на изпълнението на Националния антираков план, който дадоведе до решаване на проблемите,свързани с грижата за пациентите с онкологични заболяванияв България. Важно е да се предприемат незабавни действия за подобряване наздравната система, за да се осигури по-добра грижа и подкрепа за пациентите.

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.