Световен ден за борба с рака на яйчниците: Заедно за по-добро здраве на жените

Автор:
8/5/2024
мин за четене

На 8-ми май отбелязваме Световния ден за борба с рака на яйчниците. Тази година, ние от Една от 8, се присъединяваме се към призива на Световната коалиция за борба с рака на яйчниците: нито една жена не трябва да остава без достъп до качествени скрининг, диагностика и лечение.

Жената е движещата сила във всяко семейство и нейното здраве е от съществено значение за всички. В повечето случаи ракът на яйчниците, както и ракът на гърдата, засягат жени на средна възраст. Те са майки, съпруги, дъщери и сестри. Открит навреме, ракът е лечим, което прави профилактиката и ранната диагностика изключително важни.

Ракът на яйчниците започва в яйчниците, които са част от женската репродуктивна система. Той може да остане незабелязан в ранните етапи, защото симптомите често са неясни и лесно се бъркат с други заболявания. Обичайните симптоми включват подуване на корема, болки в областта на таза, често уриниране и бързо чувство на ситост.

Ракът на яйчниците е осмият най-често срещан рак сред жените по света. Според Световната здравна организация (СЗО), всяка година над 295 000 жени биват диагностицирани с това заболяване, а над 184 000 губят битката с него .

В Европа ракът на яйчниците се нарежда на шесто място сред онкологичните заболявания при жените . Това показва колко важно е да се инвестира в изследвания и подобряване на методите за диагностика и лечение. Научете повече за заболяването.

В България липсват актуални данни за честотата на заболяването поради липса на работещ регистър на онкологичните заболявания. Това сериозно затруднява планирането и изпълнението на ефективни здравни политики и програми за скрининг. В момента няма работеща скринингова програма за заболяването, което значително намалява шансовете за ранна диагностика и успешно лечение.

Ранната диагностика значително увеличава шансовете за успешно лечение. Жените трябва да бъдат информирани за рисковите фактори и симптомите на рака на яйчниците. Редовните гинекологични прегледи и обсъждането на всякакви необичайни симптоми с лекаря могат да спомогнат за ранното откриване на заболяването.

Една от 8 напомня: Прегледайте се! Профилактиката спасява животи. 

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.