Ако искате да обмените опита си от лечението и да споделите преживяванията с общността от жени с рак на гърдата, включете се в групите за взаимопомощ.

В Клуба на Една от 8 периодично сформираме безплатни групи за взаимопомощ, подходящи както за жени с рак на гърдата, така и за пациенти с други онкологични заболявания.

Групите за взаимопомощ ще ви съберат с хора с вашия проблем, за да споделите личните си истории един с друг.

Срещите са модерирани от специалисти психолози - Жечка Илиева-Жужа и Антонина Топалова, които ще ви помогнат чрез различни психо-терапевтични техники,  да използвате собствените си емоции и въображение, за да:

да изградите ефективни връзки със себе си и да се адаптирате към промените, възникващи от заболяването

да експериментирате различни поведения в защитена среда

да решавате и дискутирате свои вътрешни конфликти и търсения

да научите как  да се себеотстоявате, балансирате и общувате със своите близки

да станете част от общност

Ще намерите емоционална помощ и подкрепа, ще обмените информация, ще търсите ефективни начини за справяне със ситуацията, ще разберете, че не сте сами в изпитанието.

Срещите се организират и провеждат в защитена среда, толерантна и спокойна атмосфера, която гарантира конфиденциалността на споделената информация.

Групите са с постоянен състав, не повече от 10 до 12 жени. Провеждат се веднъж седмично в рамките на 6 последователни срещи с продължителност 90 мин.

Използваме и онлайн възможностите на платформата ZOOM и няколко пъти в годината организираме и онлайн групи за взаимопомощ за дамите, които не са от София, или нямат възможност да дойдат в Клуба на Една от 8.

Следете Facebook страницата ни ЕДНА ОТ 8, за да разберете кога започва следващата ни група и как можете да се запишете.

Нашите консултанти

Д-р Росица Кръстева

Медицински онколог

Д-р Кръстева е началник Онкологичен център към МБАЛ Уни Хоспитал, Панагюрище. Професионалните и научните ѝ интереси са основно в областта на медицинската онкология (рак на млечната жлеза при млади жени, рак на белия дроб, колоректален карцином, гастроинтестинални стромални тумори).

Медицинският онколог е водещия лекар в комплексното лечение на рака на гърдата. Консултацията с медицински онколог може да ви даде яснота и насоки относно плана на вашето лечение. Част от въпроси, които можете да обсъдите са:

Какви са различните опции за лечение на вашия рак на гърдата?

Какви са потенциалните странични ефекти от назначеното лечение?

Какви са различните опции за лечение на вашия рак на гърдата?

Какви са различните опции за лечение на вашия рак на гърдата?

Разгледай видео

Д-р Захари Захариев

Лъчетерапевт и онколог

Д-р Захариев е началник на отделението по лъчелечение в МБАЛ “Уни Хоспитал“, Панагюрище. Областите на научен интерес за него са лъчелечение и съчетано химио-лъчелечение на туморите на глава и шия, рака на млечната жлеза, ректалните карциноми, както и на доброкачествени и редки тумори.

Лъчетерапията е част от комплексното лечение на рака на гърдата. Консултацията с лъчетерапевт може да ви предостави важна информация за ролята на това лечение във вашия конкретен случай. Част от въпросите, които можете да обсъдите са:

Как протича лъчетерапията и как да се подготвите за нея?

Какви са ползите и рисковете от лъчетерапията?

Какви са възможните странични ефекти и как да ги управлявате?

Какви са различните опции за лечение на вашия рак на гърдата?

Разгледай видео

Д-р Албена Факирова

Патолог

Д-р Факирова е началник на Клиниката по обща и клинична патология и ръководи Отделението по имунохистохимия и електронна микроскопия във ВМА. Професионалните ѝ интереси са в областта на патология на туморите: тумори на гърда и бял дроб, патология на гастро инстиналния тракт.

Патолозите играят ключова роля в диагностицирането и разбирането на рака на гърдата. Консултацията с патолог може да ви помогне да разберете повече за характеристиките на вашия тумор и как те ще повлияят при определяне на плана ви за лечение. Част от въпросите, които можете да обсъдите са:

Какво означават резултатите от имунохистохимията и патологичния анализ?

Какви са специфичните характеристики на вашия тумор?

Какво е значението на различните биомаркери?

Какви са стадиите на тумора и какви са прогностичните фактори?

Разгледай видео

Д-р Димитрина Николова

Акушер- гинеколог и дерматолог

Д-р Николова е акушер- гинеколог в Сектор „Ендоскопска хирургия“ на II-ра АГ болница "Шейново". Приема пациенти и в МЦ “Вежен”. Професионалните ѝ интереси са в областта на оперативната гинекология, хистероскопията и лапароскопията, колпоскопията и деструктивното лечение на преканцерозите на маточната шийка и полово предаваните болести. Д-р Николова е и квалифициран специалист с опит в приложението на лазери в гинекологията.

Гинекологът има ключова роля при консултиране на жените с онкологични заболявания във връзка с поддържане на добро качество на интимното женско здраве с оглед на терапиите за рак и свързаните с тях хормонални дисбаланси.
Част от въпросите, които можете да обсъдите са:

На какво се дължи намаленото либидо?

Как да се справя с неволното изпускане на урина?

Честите урогенитални инфекции и възпаления имат ли връзка с лечението ми?

Има ли решение за преодоляване на вагиналната атрофия, сухотата и намаляване на болката при полов акт?

Разгледай видео

Велина Григорова

Магистър-фармацевт

Магистър-фармацевт Велина Григорова е ръководител Болнична аптека в Acibadem City Clinic Младост. В своята клинична роля маг.-фарм. Григорова е отговорна за предоставянето на фармацевтични грижи на онкологичните пациенти в болницата и отговаря за правилното приготвяне на разтворите с онкологични лекарства в аптеката.

Клиничният фармацевт работи в екип с лекарите в болницата. Следят и за нежеланите реакции. Консултацията с клиничен фармацевт може да ви даде ценни съвети относно приема на медикаменти, на витамини и на хранителни добавки по време на лечението на рак на гърдата. Част от въпросите, които можете да обсъдите са:

Какви са страничните ефекти от медикаментозното лечение на рак на гърдата?

Какви лекарства и хранителни добавки са подходящи по време на лечението?

Какви витамини мога да приемам по време на лечението?

Какви са потенциалните взаимодействия между различните медикаменти?

Разгледай видео

Нашите консултанти

Жечка Илиева-Жужа

Специалист работа с пациенти и детски психолог в Една от 8

Жечка Илиева е специалист работа с пациенти и детски психолог във фондацията. Диагностицирана е с рак на гърдата през 2013 г. Жужи, като я наричат всички, провежда информационни и практически консултации за жени с рак на гърдата, води арт-терапии и групи за взаимопомощ в Клуба на Една от 8. Тя е първият психолог, който целенасочено работи и провежда психологически консултации с децата на жени, засегнати от диагнозата.

Антонина Топалова

Психолог в Една от 8

Антонина Топалова е психолог в Една от 8 от самото създаване на фондацията. Антонина е диагностицирана с рак на гърдата през 2005 г. и през 2023 г. Днес тя помага на жени с диагнозата и на техните близки, като води групи за взаимопомощ и провежда индивидуални психологически консултации.

Разгледай също

Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.