Формулирахме най-често задаваните от пациентите въпроси и заедно с д-р Захари Захариев, лъчетерапевт и онколог, подготвихме техните отговори, за да получите информацията, която ви е необходима.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА ПРИ РАК НА ГЪРДАТА?

Лъчетерапията е част от комплексното лечение на рака на гърдата. Тя може да се използва на почти всеки етап от лечението. Често се прилага след операция, за да се намали рискa ракът да се появи отново. Може да се използва за намаляване или облекчаване на болката и други симптоми при напреднал рак на гърдата.

При лъчетерапията се използват различни форми на радиация за безопасно и ефективно лечение. Радиацията унищожава или забавя растежа на раковите клетки, като уврежда тяхната ДНК. Раковите клетки, чиято ДНК е увредена непоправимо, спират да се делят или умират. Бързо растящите клетки, каквито са раковите, са по-податливи на ефектите от лъчетерапията, отколкото са нормалните клетки. Въпреки това, вашият лъчетерапевт ще изготви такъв план за лечение, че по време на провеждането му дозата да се разпредели само в тумора, щадейки максимално околните тъкани.

За много хора думата “облъчване” все още е плашеща, въпреки че тя днес е много по-различна от лъчетерапията от преди 5 години в България и има много голяма разлика с тази от преди 10 години. Процедурите са значително по-щадящи и добре поносими. Лъчетерапията е много по-фокусирана в областта, която трябва да бъде лекувана. След провеждане на облъчването пациентите не са източник на лъчение и не са опасни за околните.

КОЙ РЕШАВА ДАЛИ ИМАТЕ НУЖДА ОТ ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ?

Следоперативно лъчелечение е препоръчително при 95% от пациентите. Препоръката за лъчетерапия се прави от т.нар. онкологична комисия, която изготвя индивидуалния план за лечение на всеки пациент.

При решение за лъчетерапия, следва да направите консултация с лъчетерапевт, който ще назначи точната доза, продължителността на терапията и ще ви разясни страничните ефекти от лечението.

КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА?

Продължителността на лечението е индивидуална за всеки пациент и се определя от лекуващия лъчетерапевт. Тя зависи от вида, местоположението и размера на тумора; целта на прилаганата терапия; общото ви здравословно състояние; другите терапии, на които сте били подложени или ви предстоят. Лъчетерапията обикновено продължава от 3 до 5 седмици.

КОГА ЗАПОЧВА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА?

В зависимост от плана ви за лечение, е възможно облъчването да започне до няколко дни след първоначалната среща с лъчетерапевта.

Ако сте преминали оперативно лечение, за да започне облъчването, кожата около раната трябва да е спокойна, зарастнала и без корички.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕТО НА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА?

Като подготовка за лъчелечение, може да се наложи да направите допълнителни изследвания, които ще бъдат отбелязани във вашето решение за лечение или в специален документ, даден ви в консултативния кабинет на клиниката.

Ако имате други заболявания, уведомете лекуващия ви лъчетерапевт, който ще ви изпрати на допълнителна консултация със съответния специалист. Информирайте вашия лъчетерапевт за всички лекарства, които употребявате.

Преди започване на лъчетерапията, е необходимо да дадете устно съгласие и да подпишете информирано съгласие. С подписа си вие удостоверявате, че сте разбрали какво лечение ви предстои, уведомени сте как протича и кои са основните лъчеви реакции.

КАК ПРОТИЧА ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА?

Лъчетерапията протича на два етапа – планиране и прилагане на лечението.

Планиране/Симулация

След като е взето решението за лечение, започва процесът на симулация, при който се снемат изображения от зоната, в която ще се прилага облъчването. Симулацията се прави в предварително определен ден и час и продължава от 10 до 30 минути.

Тя се извършва с т.нар. виртуален скенер, който прилича на този, с който сте изследвани при поставянето на диагнозата ви. Рентгеновият лаборант ви посреща, позиционира ви на апарата върху специална подложка, която осигурява изнасянето на ръцете ви над главата и извън зоната на облъчване. Правят се множество изображения.

На така получените изображения, лекуващият лъчетерапевт набелязва туморните и/или рисковите области. Посочват се критичните органи около тумора. Лекарят определя уреда и метода, които ще бъдат използвани при лечението и назначава специалист по медицинска физика. Лекарят уведомява специалиста по медицинска физика за дозата, с която туморът трябва да бъде облъчен и броя дни за прилагане на лъчетерапията, както и как да бъдат защитени околните тъкани.

С цел лъчите да бъдат насочвани точно в определената от лекаря зона, по кожата ви ще бъдат нанесени маркери, върху които ще се поставят водонепромокаеми лепенки, за да може да поддържате личната си хигиена. Ако е премахната цялата ви гърда е, възможно върху кожата ви да поставят гелообразни пластири. Запазването на маркерите по времето на терапията е от изключителна важност.

Прилагане на лечението

За да се постигне по-голяма ефективност на лечението, лъчетерапията се прилага на отделни дози (сеанси).

Лечението обикновено се случва от понеделник до петък, като събота и неделя се почива. То се извършва от рентгенов лаборант.

Състоянието ви се следи периодично от лекуващия ви лъчетерапевт и лаборант.

При необходимост, рентгеновият лаборант може да ви изпрати за консултация при лекаря. В зависимост от плана ви за лечение, времето на сеанса е различно, но в рамките на 10-12 минути. По време на курса на терапията редовно се извършват уточняващи положението ви на апарата снимки, без това да включва лечебното време.

На всеки 7 до 10 дни /рядко по-често/ ви се прави пълна кръвна картина, като най-вече се следят нивата на белите кръвни телца /левкоцити/. При лъчетерапията е възможно те да се понижат, но в този случай лекарят ще ви изпише лекарства, които ще подпомогнат тяхното възстановяване, за да можете безпроблемно да продължите лечението си.

Неоснователното забавяне на лечението може да намали неговия ефект. Не прекъсвайте дори и с един ден самоволно лечението си по каквито и да е причини, без да се консултирате с вашия лекар!

Когато се явите за насрочения сеанс лъчетерапия, рентгеновият лаборант ще ви помоли да легнете на апаратната маса и ще се погрижи да заемете нужното положение. Трябва да останете неподвижни, докато трае облъчването.

В първия ден на облъчването, ако е необходимо, се подсилват маркерите върху кожата.

По време на процедурата, ще бъдете сами в стаята, а рентгеновият лаборант ще ви наблюдава от контролната зала с помощта на камера. Ако при процедурата има някакъв проблем, може да кажете, или да вдигнете ръка. За да се третира целевата област, апаратът се движи под различен ъгъл, което може да е съпроводено със силен шум. Не изпадайте в паника, ако това се случи.

По време на процедурата няма да изпитвате болка или дискомфорт.

Лъчелечение на лява гърда

Лъчетерапията на лява гърда има своите специфики заради близостта на сърцето до гръдната стена. Сърцето е един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение и евентуално развитие в по-късен етап на исхемична болест на сърцето (ИБС).

Ето защо, е необходимо да се използват специални приставки към апарата за лъчелечение, които да минимизират дозите в здравите тъкани и близките органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона. Или по време на сеанса пациентът може да практикува техниката контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (DIBH). Тази техника на дишане не затруднява пациентите и намалява лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. В резултат на демонстрираните предимства, техниката е възприета като рутинна практика в лечението на пациентки с карцином на млечната жлеза.

Ако е засегната лявата ви гърда, обсъдете този въпрос още на първоначалната ви консултация с лъчетерапевта.

След завършването на последния сеанс, трябва да посетите вашия лъчетерапевт. Ще получите епикриза за проведеното лечение и ще можете да обсъдите дали ще имате друг курс на лечение, кой и кога ще следи вашето състояние, кога се очаква да отзвучат лъчевите реакции и т.н.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА?

В началото са възможни реакции на организма, като отпадналост, липса на апетит, световъртеж или главоболие. Те представляват реакция на привикване към лъчелечението. Обикновено преминават през първите дни без необходимост от лечение. Затова увеличете часовете на ежедневна почивка. При засилването на реакциите, обърнете се към лекуващия ви лекар.

В зависимост от състоянието си, някои пациенти могат да изберат да продължат да работят. Посъветвайте се с вашия лекар, за да вземете правилно решение.

Възможни са и следните странични реакции:

Кожата в полето на облъчването става по-чувствителна, може да се зачерви, по-късно да се пигментира или да се появи сърбеж, както при излагане на слънце. При пациенти, които продължават да пушат и имат наднормено тегло, кожните реакции са с по-висок интензитет. Лекарят може да ви предпише специална медицинска козметика, която облекчава раздразнението на кожата.

Облъчваното място може временно да получи оток. За облекчаване на тази нормална реакция, носете широко и нестягащо памучно бельо. Възстановяването от този страничен ефект може да отнеме няколко месеца.

Понякога лъчетерапията може да причини болки в гърлото, слаби болки при дишане, леко гадене.

Всички тези странични ефекти обикновено са леки и отшумяват без специално лечение. Винаги преди облъчване подсушавайте нежните зони под мишницата или под гърдите, тъй като влагата засилва реакциите. Лекарят може да ви препоръча да третирате областта на облъчване с детска пудра, която да попива влагата.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЛИЧНАТА СИ ХИГИЕНА ПО ВРЕМЕ НА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ?

По време на лъчетерапията можете спокойно да се къпете, като използвате хладка вода и продукти за чувствителна кожа и внимавате да запазите маркировката.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СПАЗВА СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ ПО ВРЕМЕ НА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ?

Препоръчително е да преустановите пушенето и употребата на алкохол, тъй като те многократно засилват нежеланите реакции от лъчелечението.

Ограничете храните, богати на животински мазнини (мас, масло, сланина), свинско и овче месо. Консумирайте предимно риба и пиле.

Можете да консумирате ядки, но в умерени количества.

Много важно е да приемате повече течности.

Консумирайте повече пресни зеленчуци, плодове и фрешове.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕТО?

От 5 до 10 дни след облъчването апетитът ви постепенно ще се възстанови, ще изчезнат неразположението и умората.

Не излагайте облъчваните места на слънце и вятър през следващата година. Възможно е те да останат чувствителни за дълго време. Може да посещавате морски и планински курорти, но винаги покривайте облъчваните зони. Плуването в басейн и морето не са противопоказни.

За известен период след лечението ограничете интензивните спортове и тежкия физическия труд, тъй като е възможно ръката ви да отича.

Ако се появи оток, дръжте ръката вдигната нагоре по-често, дори по време на почивка и сън. Отнемайте отока с леки движения на другата ръка – отдолу нагоре към рамото. Не носете стегнати ръкави и бижута. Избягвайте манипулации на тази ръка като измерване на кръвно, венозни инжекции и вземане на кръв. Ако отокът е по-сериозен, потърсете съдов хирург или ангиолог или се обърнете към сертифициран физиотерапевт.

Не провеждайте физиотерапевтични процедури в зоната на облъчване.

Могат да се наблюдават разширения на кръвоносните съдове по кожата, които се наричат телеангиектазии и/или пигментни петна. Те са само козметичен дефект и появата им зависи от индивидуалната склонност на кожата ви. Не предприемайте самоволно никакви козметични процедури по изчистването им, а направете консултация с дерматолог, който може да ви назначи и подходящи лекарствени препарати за третиране на засегнатите зони.

Не забравяйте, че не сте сами - екипът на Една от 8 е на разположение винаги, за да отговори на въпросите ви и да ви помогне да превъзмогнете безпокойството по време на лечението. 

Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.