ПОДАЙ РЪКА НА БЛИЗЪК С РАК НА ГЪРДАТА

Ракът на гърдата е сериозно изпитание, което се отразява емоционално и психически на цялото семейство и на близките на жените, които се лекуват. Информацията тук е за вас, партньорите, родителите, приятелите на жената с рак на гърдата, защото ние от професионалния си опит знаем през какво преминавате и колко много искате да помогнете на любимия човек.

Ще намерите съвети как първо вие самите да приемете диагнозата, как да преодолеете страховете си. Ще ви запознаем със затрудненията, през които минава жената с рак на гърдата и ще ви дадем насоки как можете да ѝ помогнете деликатно и със загриженост.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ

Поставяне на диагноза рак на гърдата е шок за жената, но то засяга и останалите членове на семейството - партньори и съпрузи, деца и родители. Най-често те се тревожат дали близката им ще оцелее, как ще се й отразят страничните ефекти на лечението. Партньорите се чувстват некомфортно и поради смяната на обичайния ритъм на ежедневните задължения, които трябва да поемат поради неразположението на жената, лекуваща се от рак на гърдата. В този момент, нормално е във фокуса ви да е болната, но за да можете да ѝ помогнете адекватно, трябва първо вие да осмислите и да приемете ситуацията, да преодолеете собствените си страхове за бъдещето на любимата и на семейството.

Предлагаме ви няколко съвета как да се погрижите за себе си в този начален момент.

Информирайте се от достоверни източници

Най-нормалната реакция след научаване на диагнозата е, да потърсите информация за заболяването. Трябва да знаете, че всеки конкретен случай е специфичен и най-точна информация можете да потърсите от лекуващите лекари на вашата близка. Когато търсите информация в интернет, подбирайте източниците внимателно и се доверявайте най-вече на медицински издания, видеа с водещи медицински специалисти, онкологични дружества и пациентски организации. Форумите и групите във фейсбук много често сеят дезинформация. Насаждат се страхове и негативни чувства към конвенционалното лечението и се предлагат алтернативни методи, за които няма научна оценка за ползите и вредите.

Най-важното, което трябва да знаете е, че в днешно време ракът на гърдата не е смъртна присъда. За последните 30 години знанията на лекарите за това заболяване стават все по-задълбочени, всяка година се откриват и прилагат нови и нови медикаменти, които дават надежда за ремисия дори при метастатичен рак на гърдата.

Потърсете помощ от специалист за собственото си психично и емоционално здраве

Няма нищо срамно да потърсите помощ от психолог, от психотерапевт или от психиатър. Проведени са научни изследвания, според които партньорите на жените, болни от рак, изпитват депресивни настроения и страхове поне година и половина от началото на лечението на любимите си. Специалистите препоръчват близките да разговарят с психолог, за да овладеят тревожните си чувства поради евентуалната загуба на любимата жена и необходимостта от грижата за децата и собственото им бъдеще. Ние се присъединяваме към тях и ви окуражаваме да потърсите помощ. Споделянето на притесненията със специалист, ще ви помогне да приемете ситуацията. Любимата ви жена ще бъде много по-спокойна, ако знае, че вие приемате диагнозата и лечението, което предстои. Тази препоръка е в сила и за родителите на лекуващата се жена, за братята и сестрите, за порасналите й деца.

КАК ДА БЪДЕТЕ В ПОМОЩ НА ВАШАТА БЛИЗКА С РАК НА ГЪРДАТА

По време на лечението си жените преминават през тревоги, свързани с евентуален летален край, с отражението на диагнозата върху децата, със страничните ефекти от лечението, с положението им на работното място. Те изпитват сериозни физиологични неудобства, болки и неразположения по време на всички етапи от лечението си. Стресът, който изживява жената при поставянето на диагнозата рак на гърдата, предизвиква объркване, разсеяност и дезориентация. Може да се сблъскате с желанието на вашата близка за самоизолация. Отношението към любимите занимания може да се промени. Опитите ви по някакъв начин да я мотивирате и оживите често могат да завършват без резултат. Може да се появи и загуба на интерес към семейните дела. Депресивните настроения могат да бъдат свързани не само с наличието на онкологичното заболяване и лечение, но и с неговите трайни последствия - увреждане, загуба на женска привлекателност. Особено болезнени са преживяванията, свързани със сферата на интимния живот. Но в семейства, където отношенията се основават на дълбоки, искрени чувства, това може да бъде преодоляно.

Нашите наблюдения показват, че жените, подкрепяни от съпрузите си, от семейството, приятелите си, или от онлайн групи за взаимопомощ, по-добре понасят страничните действия на лечението и имат по-продължителен етап на ремисия. За да преживее това изпитание, вашата любима близка се нуждае от спокойни, уверени и оптимистични роднини и приятели, които да бъдат във всяка ситуация до нея и да й вдъхват кураж и надежда.

Със сигурност всички вие, които сте в най-близкото ѝ обкръжение, искате да допринесете за по-лекото преминаване по пътя на лечението, но може би все още не знаете как.

Най-вероятно се питате: Какво реално трябва да направя? Няма ли да кажа нещо грешно, дали тя ще иска помощта ми?

Предлагаме ви насоки, за да бъдете полезни на своята близка с рак на гърдата, а и на себе си.

АКО СТЕ В НАЙ-БЛИЗКОТО ОБКРЪЖЕНИЕ

Подкрепяйте я емоционално

След като близката ви е била диагностициран с рак, особено през първите няколко дни, тя вероятно ще прелива от емоции, които има нужда да сподели или изобщо да не говори. Бъдете търпеливи и в двата случая – изслушвайте я или ѝ дайте да разбере, че сте на разположение, когато е готова за разговор. В този момент за нея е най-важно да знае, че не е сама. Тя иска да бъде чута и приета от най-близките ѝ хора с емпатия и съпричастност. Семейното задружие е ключът на възвръщане към нормалния ритъм на живот. Уважавайте различията в характерите, които вероятно имате, и начина на изразяване на емоциите на всеки един от вас.

Разговаряйте за болестта и лечението

Много семейства се стремят да създадат изкуствено чувство на нормалност и да продължат все едно нищо не се е случило, като не говорят за болестта и за всичко, свързано с нея. Страховете и въпросите обаче не изчезват, а остават заключени във всеки от вас, отчуждението расте и пречи на отношенията ви. Общуването помежду ви е начинът, по който можете да преодолеете този етап заедно като семейство. Когато любимата ви жена преодолее първоначалния шок и е готова да разговаря, бъдете насреща. В този не лек момент е изключително важно да уверите своите обичани партньорки, че ще сте до тях по пътя на лечението, независимо от промените във външния им вид, в поведението и в настроението им. Важно е те да бъдат убедени, че няма да има драматичен спад в емоционалната ви връзка. Уверете я, че ще бъдете до нея и когато лечението приключи, защото тя ще продължи да се нуждае от любовта и подкрепата ви, за да се върне животът по нов начин. Близката ви ще има нужда от вас и когато се тревожи преди провеждане на контролни прегледи или се притеснява от появата на рецидив при всяка болка в тялото.

Уважавайте нейните решения и избори за лечението

Добре би било да не изземвате от лекуващите се правото им сами да изберат и да вземат решения за лечението си.

Често близките започват сами да търсят лекари и специалисти за второ мнение, да дават предложение за последователността на етапите на лечение, само защото са чули или прочели, че при други болни от рак на гърдата е било така.

Случва се близките да препоръчват и недоказано лечение - с билки, гъби, чудодейни имуностимуланти и други терапии или на диети с премахване на цели групи храни – захар, месо, млечни продукти - без да е направена консултация с лекуващия онколог или с диетолог.

Ние разбираме, че искате да помогнете, но имайте предвид, че такава непотърсена помощ, а в някои случаи и вмешателство може само да създаде колебания у вашата близка, а често тя не е в състояние да реагира адекватно на настоятелните предложения на близките си.

Уважавайте решението ѝ за болницата, града и избора ѝ на лекар. Това ще намали напрежението и тревожността ѝ от мисълта, че не е поела правилния път, защото близките ѝ не са съгласни с него.

Също така не добре да я притискате да се консултира с психолог, психотерапевт или с психиатър, ако тя все още не е готова да потърси подобна помощ.

Дайте възможност на вашата близка да бъде отговорна за собственото си здраве, лечение и бъдеще, това е нейно право. Това предполага, че във всяка фаза и стадий на заболяването, тя има право да реши как ще се лекува или да се откаже от предложено лечение. Приемайте решенията на обичаната си близка с респект и без угризения, че не можете да влияете на действията й.

Дайте право на близката си да се справи по своя начин

Всяка диагноза рак на гърдата е уникален случай, така че избягвайте да предлагате съвети и да сравнявате състоянието на жената с това на друг болен, който се е справил с диагнозата или лечението.

Фразата „Ти си силна, ти можеш и ти ще се справиш!“ не винаги има ефектът, който очаквате.

Позволете ѝ да се чувства слаба и притеснена, без да изпитва чувство на вина. Дайте възможност на жената да открие собствените си ресурси за справяне с изпитанието.

Добре би било да й помогнете да се свърже с жени, преминали подобно изпитание, защото личното преживяване и неговото споделяне е много подкрепящо и окуражаващо. Насочете я към група за взаимопомощ. Вратите на Една от 8 са винаги отворени, ние сме готови да споделим опита си и да дадем подкрепа.

Не изпадайте в крайности

Изключително важно е да не изпадате в крайности, като проявявате силна протекция и третирате жената като неспособна да се справя.

Прекаленото обгрижване на лекуващата се жена, често ѝ създава усещане, че е инвалид и не може да се справи с нито един аспект от живота си. Това не е така, тя може да изпитва временни затруднения, да има няколкодневни неразположения, които преминават и тя отново е в състояние да се обслужва. Ако ѝ отнемете всяка възможност да върши домашните си, родителски и съпружески задължения, тя може да изпадне в депресия и да реши, че животът ѝ в бъдеще ще бъде непълноценен.

Разбира се, и другата крайност, при която неглижирате трудностите по време на химиотерапия, операция и принуждавате любимата си да се грижи за благополучието на семейството си всеки ден, също не е приемлива. Позволете й тя сама да ви обясни кога и от каква помощ се нуждае, като се постараете да преразпределите семейните задължения.

Бъдете до нея физически

Когато жената е диагностицирана с рак, графикът и е резервиран с медицински прегледи и процедури. Придружаването на обичания близък човек на преглед при лекар или в болницата, може да му помогне да се успокои психически през този период.

След поставяне на диагнозата, посещенията при лекарите може да са много емоционално натоварващи. Поради стреса, който изпитват, много от жените не могат да запомнят информацията за състоянието си, за плана на лечение и прогнозата за излекуването си. Предложете да съпроводите лекуващата се жена при лекарите и си и записвайте важните неща. Ако вашата близка преминава през химиотерапия, не я оставяйте сама в болницата. Предложете й да я заведете, да я изчакате и да я приберете от терапията.

Не отхвърляйте приятни емоции от живота си

Ние знаем, че диагнозата променя всичко, но животът на семейството трябва да продължи с всички малки радости и удоволствия, които са ви обединявали в ежедневието ви. Не се отказвайте от тях, дори това да изисква усилие.

Не се лишавайте от всички приятни разговори, занимания и събития заради диагнозата. Жената няма нужда непрекъснато да се говори за болестта и лечението. Коментирайте с любимата си близка какво се случва в разширеното семейство, във вашето ежедневие, за да не се чувства тя изолирана от живота, който продължава да тече навън. Поддържайте социалните контакти с близките си приятели, една кратка среща с приятни разговори ще разведри и двама ви. Ходете на театър или кино, на заведение. Сменете обстановката - направете си дълъг уикенд в планината или на морето. Стимулирайте близката си, в дните, когато се чувства добре, да запише курсове за творчество, за изучаване на езици. Това ще отклони мислите ѝ за фаталността на диагнозата и за безперспективността на бъдещето ѝ.

Разговаряйте за бъдещи планове на семейството след края на лечението. Често лекуващите се жени, а и техните близки решават, че не трябва да правят никакви планове за бъдещето заради диагнозата. Неизвестността ги плаши и те се подчиняват на фаталистични мисли. Но практиката показва, че тези, които си поставят краткосрочни и дългосрочни цели за постигане – да видят децата си абитуриенти, да гледат внуци, да се самоусъвършенстват, да сменят кариерното си развитие, да пътешестват, се справят много по-добре със страховете си по време и след края на лечението.

Не забравяйте всеки ден да напомняте на своята близка колко я харесвате и обичате, защото радостта от това, че я приемате, независимо как изглежда и се чувства в момента, ще ѝ даде сили да преодолее всички изпитания.

АКО СТЕ ПРИЯТЕЛ

Дайте си време да приемете новината

Най-напред осъзнайте и разберете своите емоции, тъй като със сигурност новината, че приятелката ви има рак на гърдата, ви е разтърсила. Преди да помислите как да й помогнете би било добре да дадете малко време на себе си, за да приемете тази информация и да разберете какво означава това за вас. Може да се наложи да споделите мислите и чувствата си с някой близък човек, близка приятелка или член на семейството. Това е важно, тъй като в този момент приятелката ви, която е с диагноза рак на гърдата не се нуждае от това да ѝ пренесете своите страхове и притеснения.

Имайте предвид, че за вашата приятелка, която преминава лечение, ще е трудно всеки път да бъде в много ведро настроение или да забавлява присъстващите. Приятелката ви ще има трудни моменти, ще преминава през различни състояния, може да бъде рязка, груба, дори нетърпима. Проявете разбиране, внимание и обич.

Ако не сте готови за среща или разговор, изпратете картичка, цветя, съобщение по телефона. Те ще дадат сигнал, че мислите за човека, но и че ще му давате време за почивка, дрямка и възстановяване.

Дайте време на своята приятелка и на семейството ѝ

Много често след първоначалния шок от диагнозата, жените се затварят в рамките на дома и странят от приятелите си. Не приемайте това действие като насочено срещу вас и приятелството ви. Разговаряйте първо с близките ѝ, за да разберете дали и кога е удобно да се обадите по телефона или да я посетите у дома/ болницата. Предложете конкретна помощ Възможно е приятелката ви и семейството ѝ да се притесняват да ви товарят със своите грижи или дори е възможно да не знаят как да ви поискат помощ. Кажете им, че могат да ви се обаждат дори вечер, че ще бъдете до тях, когато имат нужда от вас.

Без да се натрапвате, дайте на семейството знак, че сте готови да помогнете с конкретна дейност – да приготвите храна, да помогнете с домакинска работа, да напазарувате, да ги закарате до болницата или да гледате децата, докато те са при лекаря. Уважете правото им да ви откажат.

Когато вече се чувства по-добре, вашата приятелка ще има нужда от социализация. Предложете ѝ да посетите заедно театрално представление, да гледате нов филм, да отидете на шопинг или просто да се разходите заедно в квартала. Не е необходимо при посещенията си при нея или в разговорите ви по телефона да обсъждате болестта и лечението й. Споделяйте хубавите моменти от ежедневието си. Малки подаръци, които са я радвали преди, и сега ще донесат усещането, че жената е обичана и приемана и в тази нелека ситуация.

АКО СТЕ КОЛЕГИ

На жените, преминаващи лечение за рак на гърдата, по обективни причини може да се наложи да отсъстват от работа почти една година.

Често пъти това повлиява на тяхната самооценка, тъй като ние градим част от своята идентичност, чувството ни за значимост и принадлежност и върху кариерното си развитие.

Възможно е вашата колежка с рак на гърдата да се чувства изключена от активния живот и дори безполезна. Често, на работното място се създават топли колегиални отношения, които могат да бъдат прекъснати заради диагнозата. Не го приемайте лично, възможно е вашата колежка да не желае да ви товари със своите грижи или да изпитва притеснение и неудобство, че отсъствието ѝ натоварва с повече задължения останалите служители.

Дайте ѝ знак, че искате да я видите или разговаряте по телефона, когато тя е готова.

В контактите си с нея не е необходимо да обсъждате диагнозата и лечението. Можете да я успокоите, като ѝ разкажете как сте успели да преразпределите работата. Споделяйте ѝ новостите и забавните истории от работното ежедневие, като избягвате разказите за проблемите, за да не ѝ създавате допълнително стрес.

Лечението ще приключи и вашата близка ще се върне към нормалния си живот и въпреки, че понякога ще наднича зад рамото си дали ракът няма да се върне, тя ще продължи да бъде пълноценна жена, партньорка, майка, дъщеря и приятел. Отнасяйте се към нея като към здрав човек, който продължава живота си - пътешества, грижи се за външния си вид и за добруване на семейството си.

Ние от Фондация Една от 8 сме тук, за да подкрепим и вас, близките на жените с рак на гърдата – партньори, родители, деца, приятели и колеги - за да ви помогнем да сте до вашата любима близка в този труден момент. Потърсете ни!

Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.